Teknoloji

Steam’i Kim Kurdu?

2000’lerin en popüler oyunu internet kafelerinin vazgeçilmezi Counter Strike 1.6 oyununu bilmeyen yoktur sanırım. Steam’in hikayesi de bu oyun paralelinde ortaya çıkmıştır. Steam ilk olarak CS 1.6 oyununun güncellemesinin daha kolay yapılabilmesi, sorunların giderilmesi ve hilelerin engellenmesi için online bir platform olarak kurulmuştur. Kurulduktan sonra oyun dünyasının online kütüphanesine dönüşen Steam’de bugün 30 bini aşkın oyun bulunmaktadır. Oyun satışlarının yanı sıra oyun içi eşya, koleksiyon vs alışverişinin de yapıldığı platform, pc oyunu severlerin vazgeçilmezleri arasında zirvede yer almayı başarmıştır. Bugünkü yazımızda Steam’i kim kurdu? Steam kuruluşundan bu güne ne gibi aşamalardan geçmiştir? vb sorulara cevap arayacağız. Hadi başlayalım.

Steam’in Ortaya Çıkışı

Steam, ortaya çıkmadan önce pc oyunları genellikle cd’lerde depolanmakta ve alınıp satılmaktaydı. Oyunların cd’de olmasının çeşitli dezavantajları bulunmaktaydı. Bunlardan en önemlileri olası bug ve hile durumlarında güncelleme imkanının zaman alıcı ve uğraştıcı olmasıydı. Steam’in online bir oyun platformu olarak ortaya çıkması bu sorunu çözmüş ve oyun dünyasında bir devrim yaratmıştır. Steam, 2003 yılında Gabe Newell tarafından kurulan Valve Software tarafından piyasaya sunulmuştur. Eski bir Microsoft çalışanı olan Newell’in Steam’i çıkarma amacı daha önce de bahsettiğimiz gibi CS 1.6 oyununu online olarak daha rahat güncellemek ve olası hile,bug durumlarına anında çözüm sunmaktı.

Gabe Newell Kimdir?

Gebe Newell, 3 Kasım 1962’de Amerika/Colorado’da doğdu. 1980’de Harvard Üniversitesi’ne girdi. Burada okuduğu sırada Microsoft‘ta bir iş teklifi aldığı anda okulu bıraktı. Şirkete ilk girince 3 aylık bir yazılımcılık eğitimi aldı. Windows’un geliştirilmesinde önemli rol oynadı. 13 yıl burada çalıştıktan sonra 1996’da iş arkadaşı Mike Harrington ile Microsoft’tan ayrıldılar. Valve Software’yi kurdular. Half-Life ve Half-Life 2‘yi geliştirdiler. 2003 yılında Gaben Newell, Steam‘i kurdu. Steam sayesinde ününe ün kattı ve günümüzde dünyanın en zengin insanları arasına girdi.

İlk Dönemler

2003 yılında steam
2003’te Steam

Platform, ilk çıktığı zamanlarda basit bir arayüze sahipti ve oyunlar sürekli kilitlenmekteydi. Bu da platformu ister istemez zora sokmaktaydı. Ancak ertesi yıl piyasaya sunulan Half-Life 2 kullanıcıların büyük beğenisini topladı. Öyle ki, serverlar defalarca çöktü. Ayrıca Steam’le ilgili ilgi çekici bilgilerden biri de Steam’ın tanıtılırken kullanıldığı ilk oyunlardan biri olan İmpossible Creatures oyununun 2015’te Steam’de yayınlanmasıydı.

Steam Dışından İlk Oyun

Tarihler 2005’i gösterdiğinde, Ragdoll Kung Fu ve Darwinia, Valve’nin geliştirmediği ilk oyunlar olarak Steam kütüphanesinde yerlerini aldılar.

Zamanlar Büyüyen Bir Platform Olarak Steam

Steam, 2007 yılında 13 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı. Bunun yanı sıra platformda 150 oyun satışa sunulmuştu. 2010 yılında bu sayı 3000’e ulaşacaktı. Platform, yıllar geçtikçe kullanıcı ve kütüphanedeki oyun sayısını arttırarak yoluna devam etmiştir. İlk dönemler basit olan kullanıcı arayüzünü de geliştiren Steam, indirim kampanyalarıyla adını çok daha geniş kitlelere duyurmayı başarmıştır. Günümüzde 250 milyon civarında kullanıcısı bulunan Steam’in kütüphanesinde 30.000’i aşkın bulunmaktadır.

Sonuç

Steam, ilk ortaya çıkış amacı CS 1.6 oyununun düzenli güncellemelerini yapıp sunucu problemlerini çözmesi iken zamanla büyük bir oyun platformuna dönüşmüştür. 2003 yılında pc oyuncularını cdlerden kurtaran ve oyunları online platforma taşıyan Steam, oyun dünyasında büyük bir devrim yaratmıştır. Gabe Newell öncülüğünde kurulan platform, ilk dönemlerde Valve Software oyunlarını içermekteydi. Sonraki süreçte platform, diğer oyun üreticilerinin de oyunlarını Steam’e dahil etti. Zamanla büyük bir oyun platformuna dönüşen Steam, pc oyuncularının vazgeçilmezi haline geldi. Günümüzde 250 milyondan fazla kullanıcısı bulunmakta ve bununla birlikte 30 bin oyunu bünyesinde barındırmaktadır.

Kaynak
Steam Nereden Nereye

kimadmin

Kim sorusuna kafayı takmış birisi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu