Teknoloji

Getir’i Kim Kurdu? Bir Online Marketin Hikayesi

Teknolojinin gelişmesiyle ve internetın yaygınlaşmasıyla birlikte insanların işlerini daha kısa yollardan yapma isteği oluştu. Market alışverişi alanında bu ihtiyaca cevap veren uygulamalardan biri de Getir uygulamasıdır. Türkiye’de kurulan bu uygulama sayesinde her türlü market alışverişinizi online olarak yapabiliyorsunuz. “10 dk’da market alışverişi” mottosuyla ortaya çıkan Getir, bugün Türkiye’yi de aşmış birçok Avrupa ülkesinde hizmet etmektedir. Bugün Getir’i kim kurdu? Getir’i bu seviyeye getiren süreçler nelerdir? vb. soruların cevaplarını arayacağız.

Getir’in Kuruluşu

Getir, 9 Temmuz 2015 yılında Nazım Salur tarafından kurulmuştur. Diğer kurucu ortaklar ise Serkan Borançılı ve Tuncay Tütek olarak geçmektedir. Getir’in öncesinde BiTaksi uygulamasını hayata geçiren Nazım Salur, Getir’in ortaya çıkış sürecini şöyle açıklıyor; ”Taksi bir ihtiyaç, ve biz bunu 3 dakika gibi bir sürede insanlara sunabiliyoruz acaba taksi dışında başka ne sağlayabiliriz diye düşündüm.” Bunun üzerine çalışmalara başlayan Salur, Getir’i kurdu. Uygulamanın en büyük amacı insanların market ihtiyaçlarını 10 dk gibi kısa bir süreye sığdırabilmek. İlk dönemlerde 300 ürünün yeterli olduğunu düşünen Salur, bu dönemde arabalarda ürünlerin bir kısmının tutulduğunu belirtmiştir. Ancak ilerleyen süreçte bunun yeterli olmadığını görüp Getir depolarını kurmuştur. Getir’in ana merkezi İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunmaktadır. İstanbul dışında İzmir, Bursa, Ankara ve Kocaeli’de de merkezleri bulunmaktadır.

Nazım Salur Kimdir?

getirin kurucusu nazım salur

Doğum tarihi hakkında pek bilgi bulunmayan Salur’un 57 yaşında ve Bayburt’ta doğduğu söylenmektedir. 1986 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü‘nden mezun oldu. Mezun oldutan sonra mobilya imalatı ve endüstriyel satışında aracılık yapan şirketler kurdu. 2013 yılında ilk teknoloji girişimi BiTaksi’yi kurdu. Bu uygulamayla ilk defa taksilere kredi kartı ile ödeme seçeneğini getirdi. 2015 yılında ise ikinci girişimi olan Getir’i kurdu. 2020 yılında “Yılın Erkek Girişimcisi” ödülüne sahip oldu.

İlk Büyük Yatırım

Kurulduktan sonra hızlı bir büyüme sürecine giren Getir, 2019 yılında ilk büyük yatırımını aldı. Bu yatırımı yapan Seqoia Capital şirketinin önemli isimlerinden olan yatırımcı Micheal Moritz idi. Moritz, Getir’e 38 milyon dolar yatırımda bulundu. Sonraki süreçte de birçok yatırım alan Getir’in aldığı yatırımlar toplamda 1 milyar doların üzerindedir.

Pandemi ve Getir

2020 yılında Çin’in Wuhan şehrinden başlayıp dünyaya yayılan Corona virüsü insanların evlere kapanmasına sebep oldu. Bu kapanmalardan etkilenen ülkelerden biri de Türkiye’ydi. Bu süreçte Getir’in uygulamadaki kullanıcı oranı %60 arttı. Evinden dışarı çıkamayan insanların yoğun ilgisiyle karşılaşan uygulama, büyük bir popülerlik kazandı.

Yurtdışında Getir

getir amsterdam
Getir Amsterdam

2021’de Londra, Amsterdam, Berlin, Paris’te Getir şubeleri açıldı. Aynı zamanda İspanya ve İtalya’da online market uygulaması BLOK‘u satın aldı. BLOK’un satın aldıktan sonra uygulamayı Lizbonda da faaliyete geçirdi. 2022’de Alman rakibi olan Gorillas‘ı 1.2 milyar dolara satın aldı.

Getir, Ortaklıklar ve Hizmetler

getir hizmetleri

Şirket 2021 yılında İspanya ve İtalya’da online market uygulaması BLOK’u satın aldı. 2022’de Alman rakibi olan Gorillas’ı 1.2 milyar dolara satın aldı. Ayrıca 2021 yılında araç paylaşım uygulaması MOOV‘un %75 hisse payını satın aldı. Aynı yıl N11.Com’a da ortak olmuştur. Getir’in market hizmetinin yanı sıra GetirYemek, GetirSu, GetirBüyük, GetirÇarşı, GetirBitaksi, GetirAraç, Getirİş gibi hizmetleri bulunmaktadır.

Sonuç

2015 yılında Nazım Salur öncülüğünde kurulan Getir, bugün Türkiye’nin 81 ilinde hizmet veren online market uygulamasıdır. 2018’de 300 milyon ciroya ulaşan şirket 2019’un ikinci yarısına 1,5 milyon siparişi yakalamıştır. Aynı yıl 120 milyon dolar gelir elde eden şirket, 2020 pandemisinde bilinirliğini ve kazanç oranını çok daha arttırmıştır. Türkiye’nin yanı sıra dünyada da 8 ülkeye ulaşan şirket, Peak Games‘ten sonra Türkiye’nin ikinci unicorn’u olmuştur. Unicorn, 1 milyar değere ulaşan şirketlere verilen bir unvandır.

Kaynak
İlklerin Uygulaması GetirGetir Kimin?Hakkımızda-Getir

kimadmin

Kim sorusuna kafayı takmış birisi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu