Kiğılı’yı Kim Kurdu? İstiklal Caddesi’nden Başlayan Hikaye.
İsmini söylemekte zorlandığımız bir markayı inceliyoruz bugün. Kiğılı. İsmini Bingöl‘ün bir ilçesinden alan marka, bugün Türkiye’de giyim kategorisinde önde gelen markalardan biridir. Birçok giyim çeşidini üreten marka özellikle erkek giyimde ünlüdür. 85 yıllık bir geçmişe sahip olan Kiğılı, ne gibi süreçlerden geçti? Kiğılı’yı kim kurdu? Kiğılı kimin? Kiğılı’nın hikayesi nedir? gibi sorulara cevap arayacağız bu yazımızda.
Kiğılı ‘nın Kuruluş Hikayesi
Türkiye’de hazır giyim sektörünün öncülerinden olan Kiğılı’nın temelleri 1938’e kadar dayanmaktadır. 1938 Kiğılı markasının asıl kurucusu olan Abdullah Kiğılı’nın babası tekstil işiyle uğraşmaktaydı. Bu vesileyle küçük yaşlardan itibaren işin içinde olan Abdullah Bey, 1965’te Kığılı marka gömlek üreterek iş hayatına yöneldi. Sonrasında pantolon, takım elbise ve kaban işine de girişti.
Abdullah Kiğılı Kimdir?
1943 yılında Malatya’da doğmuştur. Aile köken olarak Bingöl’ün Kiğı köyünden Malatya’ya göçmüştür. Soyadı kanununda Kiğılı soyadı alınmıştır. Abdullah Kiğılı, 9 yaşındayken ailesi İstanbul’a taşındı. İstanbul Erkek Lisesi’nde okudu. Babası tekstil işi ile uğraşan Kığılı, kumaş mağazasında çalıştı. 1969’da ilk mağazasını açarak Kiğılı markasına giden süreci başlattı. 1997’de Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığı yaptı. 1998’de Fenerbahçe kulübünde başkanvekilliği yaptı. Bunların yanı sıra Fenerium mağazalarından sorumlu yöneticidir. 1964 yılında evlnen Kiğılı’nın 3 kızı vardır.
İlk Kiğılı Mağazası
1965’te markanın ilk gömleklerini üreten Abdullah bey, 1969’da ilk mağazayı ailesinden gizli İstanbul/İstiklal Caddesi’nde açtı. Bu mağaza tamamen hazır giyim üzerine hizmet vermekteydi.
İlk Ortaklık
1969’da açılan Kiğılı’nın kısa sürede yükselişini gören Altınyıldız markasının sahibi Osman Boyner, Abdullah Kiğılı’yı Beymen Beyoğlu mağazasına ortak olmaya ikna etti. 12 Eylül sürecine giden dönemde enflasyonun yükselmesiyle birlikte Beymenle yaptığı ortaklığı sonlandırıyor. Kendi konfeksiyon markasını kurmaya girişiyor.
İlk Fabrika
1980 yılında Konfeksiyon fabrikası kuruldu. Almanya’dan eğitmenler getirtilerek giyim konusunda çok daha başarılı işlere imza atıldı. İlk etapta Almanya, Hollanda’ya fason işler yapmaya başladı. Kurulan fabrikada markanın ürünlerinin yanı sıra Türkiye’nin önde gelen markalarına da özel koleksiyonlar üretilmiştir.
Markalaşma ve Büyüme
Şirket, 2005’te Gebze- Şekerpınar’da 25 bin metrekarelik lojistik merkezi kurdu. O günden bu güne 4 lojistik merkezi daha kuruldu. 2006 yılnda Abdullah Kiğılı’nın ismi markalaştı. Abdullah Kiğılı Exlusive Cut mağazaları açılmıştır. 2007 yılında Kiğılı Akademi açıldı. Bu akademide mağazalarda çalışacak olanlar özel bir eğitimden geçecekti. Bir marka için kurulan böylesi bir eğitim hamlesi işin ne kadar ciddiye alındığını göstermesi bakımından önemlidir. 2013’te Çin’de ilk Türk giyim mağazasını açtı. Kiğılı, 2022 yılında en itibarlı erkek giyim markası ödülünü aldı.
Sonuç
Temelleri 1938’de erkek kumaş giyim üzerine hizmet veren bir dükkana dayanan Kiğılı’nın ilk mağazası 1969’da İstiklal Caddesi’nde açılmıştır. Abdullah Kiğılı’nın ailesinden gizli açtığı bu mağaza, kısa zamanda kalitesiyle ünlenmiştir. Hazır giyimde bilinen markalardan Altınyıldız’ın sahibi Osman Boyner’le ortaklık meydana geldi. 12 Eylül öncesi enflasyon ortamının etkisiyle ortaklık bozulmuştur. Bunun sonrasında yılmadan devam eden marka, kendi fabrikasını kurdu. Kurulduğu günden bu güne durmadan büyüyen ve adını duyuran markanın Türkiye’de 225 mağazası bulunmaktadır. Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da faaliyet gösteren marka, 40 adet mağazayla hizmet vermektedir.