Markalar

Gucci’yi Kim Kurdu? Entrikalarla Dolu bir Hikaye.

Gucci , İtalya’da ortaya çıkmış dünyaca ünlü bir giyim markasıdır. Kurulduğu günden beri modaya yön veren markalardan biri olan Gucci, kim tarafından kuruldu? Bu büyük markanın arkasında kimler var? Marka nasıl oldu da dünyaca tanınan moda ikonuna dönüştü? İşbu soruların cevapları bugünkü yazımızda.

Guccio Gucci Kimdir?

guccio gucci
Guccio Gucci(1881-1953)

Guccio,1881’de İtalya’nın Floransa kentinde doğmuştur. Guccio’nun babası zanaatkar ve şapkacı idi. Kendisi de deri işçisi olan Guccio, ekonomik sıkıntılar sebebiyle 16 yaşında Londra’ya gitmiştir. Savoy Otel’nde bellboyluk yapmış ve çalışırken zengin kimselerin giyim tarzlarını analiz etme fırsatı buldu. Bazı kaynaklarda otelde asansör operatörü olarak çalıştığı ve Winston Churchill ve Marilyn Monroe’yle tanıştığı geçmektedir. Sonrasında I.Dünya Savaşı’yla birlikte Guccio, ülkesine geri döndü. Savaş sonrası Milano’da lüks deri çanta ve valiz üreten Franzi adında bir firmada çalışmaya başladı. Bu sayede deriyle ilgili birçok şey öğrenen Guccio, ileride kuracağı markanın temellerini atmış oluyordu.

Gucci’nin Kuruluşu

Floransa’da açılan İlk Gucci Mağazası

Milano’daki Franzi firmasında kendini geliştiren Guccio, tarihler 1921’i gösterdiğinde Floransa’da Gucci’yi açmaya karar verdi. Guccio, bu dükkanda deri çanta ve valiz satıyordu. Sonraki süreçte atölyede çalışmak üzere alınan en iyi zanaatkarlar sayesinde Gucci, üne kavuştu. 1932 yılında Gucci, ilk loafer ayakkabısını piyasaya sundu.
1930’larda uyguladığı at, gemi ve üzengi motifleri sayesinde moda dünyasında ses getirmeyi başardı. Guccio, zamanın nabzını çok iyi ölçen ve yeniliklere önem veren biriydi. Müşterilerinin atlı arabalardan motorlu araçlara geçtiğini görünce lüks valiz ve çanta satışına ağırlık verdi. Guccio, 1938 yılında oğlu Aldo’nun önerisiyle Roma’da bir dükkan daha açtı.

II.Dünya Savaşı Yılları

Marka, 1940larda yaptığı tasarımlarla gerek yurt içi gerekse de yurtdışında müşterilerin dikkatini çekiyordu. Hatta yaptığı tasarımlarla kraliyet ailesinin de favorisi olmayı başardı. Mussolini öncülüğündeki faşist diktatörlük yıllarında marka, malzeme eksikliğiyle karşı karşıya kaldı. Yaratıcılık konusunda dahi olan Gucci Bambu, pamuk ve kanvastan ürünler üretmeye başladı. Bu süreçte Gucci, İtalyan piyadeleri için de çizmeler yapmıştır. Daha önce söylediğimiz gibi Guccio, dönemin nabzını çok iyi ölçüyor ve buna göre reaksiyon almayı başarabilen biriydi.

Gucci’nin Büyümesi

Günümüzde Gucci klasikleri olarak geçen ürünlerin birçoğu 1950’lerde üretilmiştir. Marka, 1951’de Milano’da bir şube açmıştır. 1953 yılında kurucu Guccio Gucci hayata gözlerini yumdu. Guccio’dan sonra şirket oğulları Rodolfo, Aldo ve Vasco tarafından yönetilmeye başladı. Üçlü markayı İtalya dışına açmak niyetindeydi. Bu amaca yönelik ilk girişim New York’da bir Gucci şubesi açmak oldu. Bunun yanı sıra Fransa’dan Japonya’ya, İngiltere’ye birçok yerde şubeler açıldı. 1960’larda önemli Holywood yıldızlarının Gucci’yi tercih etmesi bir Gucci imparatorluğunun habercisiydi artık. Üçlünün bir diğer adımı ise dünyaca ünlü araba markası Ford markasıyla ortaklık anlaşması yapmak oldu.

Kardeşler Arası Çatışmalar ve “House Of Gucci” Filmi

houseofgucci film afişi

Tarih boyunca birçok devlette de olduğu gibi devletler büyüdükçe çatışmalar kaçınılmaz olmuştur. Babalarının ölümü sonrası Gucci’yi yöneten kardeşler arasında ilerleyen süreçte çatışmalar yaşanmaya başladı. 1985 yılına gelindiğinde Rodolfo’nun yerine oğlu Maurizio, şirketi yönetmeye başladı. Aile arasındaki bu çatışmalar imparatorluk haline gelen şirketi zor bir duruma sokmuştur.
Film, Guccilerin ailesinde yaşanan çatışmaları anlatıyor. Film, Gucci ailesini ve Guccio Gucci’nin torunu ve varisi Maurizio Gucci’nin yaşamı ile 1995’te eski eşi Patrizia Reggiani tarafından kiralık katil tutularak öldürülmesini konu alıyor.

Markanın Tekrardan Şahlanışı

70-90 yılları arasında aile arasındaki bitmeyen çatışmalar sebebiyle marka, eski gücünü yitirmişti. Tom Ford’un tasarımları sayesinde şirket tekrardan yükselişe geçti. Marka, 1990’da gözlük piyasasına adım attı. Kadın giyimde markanın adı geniş kitlelere duyuruldu. 1994’te Tom Ford, baş tasarımcılık unvanını elde etti.

Gucci Logosu

Guccilogosu

Gucci’nin logosu kurucu olan Guccio Gucci’nin baş harflerini temsil amaçlı “GG” olarak tasarlanmıştır. Ancak logo Guccio, tarafından değil; oğulları tarafından babalarının anısına yapılmıştır.

Genius Jeans ve Guiness Rekorlar Kitabı

Gucci Genius Jeans

1998’de Gucci’nin tasarladığı Genius Jeans 3.134 dolara satıldı ve Guiness Rekorlar kitabına girdi.

Sonuç

İlk olarak sadece kaliteli deri çanta, el çantaları ve binicilik ürünleri üreten marka günümüzde dünyanın en değerli giyim markaları arasındadır. Birçok kategoride üretim yapan Gucci’nin dünyada toplam 501 mağazası bulunmaktadır. Günümüzde şirketin yöneticileri arasında Gucci ailesinden kimse bulunmamaktadır. Şirket %41 oranında bir Fransız yatırım şirketi olan Artemis Group‘a aittir.

Sık Sorulan Sorular

1.Gucci’nin kurucusu kimdir?

Guccio Gucci

2.Gucci’nin kurulduğu ülke?

İtalya

Yoluyla
Gucci Hakkında BilgiWho Owns Gucci

kimadmin

Kim sorusuna kafayı takmış birisi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu